Zeg ik het nu wel of juist niet?

Het blijft een heikel punt, zeg je tijdens een sollicitatiegesprek nu wel of juist niet dat je een chronische aandoening hebt. Dit onderwerp komt bij elke lezing of workshop die ik geef ter sprake.

Er is een officieel en een officieus antwoord op deze vraag.  Het officiële antwoord is nee. Je hoeft niks te vertellen over je gezondheidsklachten mits het geen consequenties heeft voor de functie waarop je solliciteert.  Je weet bijvoorbeeld dat je altijd 20 uur per week kan werken in de baan die je graag wilt. In goede en slechte tijden. Als je dan solliciteert op een functie van maximaal 20 uur is het niet noodzakelijk iets over je gezondheidsklachten te zeggen. Een toekomstig werkgever mag ook niet naar je gezondheid vragen.

Het is een andere situatie als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit of andere zichtbare beperkingen hebt. Iedereen kan zien dat er wat aan de hand is. Geef dan op een positieve manier aan wat je beperkingen zijn en vooral wat je wel kunt. Een toekomstig werkgever wil weten wat hij kan verwachten en wat eventuele consequenties zijn van je aandoening of klachten voor je werkzaamheden.

Het officieuze antwoord ligt iets anders. Met een toekomstig werkgever ga je een relatie aan. Een goede relatie is gebaat bij openheid. In hoeverre wil je dan iets verborgen houden. Het lastige is dat je tijdens een eerste gesprek nog niet weet hoe de relatie zal worden.

Daarom enkele sollicitatietips

  • Ga in je sollicitatiebrief alleen in op de functie waarop je solliciteert. Wat maakt jou de beste kandidaat en waarom solliciteer je op deze functie. Bekijk of een brief het beste sollicitatiemiddel is. Dit is afhankelijk van de taken die je uit gaat voeren en de cultuur van de organisatie. Het insturen van een filmpje komt steeds meer voor.
  • Verdiep je tijdens je voorbereiding op het gesprek goed in de organisatie en de functie waarop je solliciteert. Verwacht je problemen? Zo ja, welke? Hebben de knelpunten die je signaleert consequenties voor het uitoefenen van de functie? Zo ja, dan moet je je gezondheidsklachten melden.
  • Verplaats je in de positie van je toekomstig werkgever. Wat zou jij dan willen weten als je iemand voor je hebt met dezelfde gezondheidsklachten die jij hebt.
  • Oefen het gesprek met een vriend of vriendin. Diegene mag zich helemaal uitleven en alle vervelende vragen stellen. Als je geen zichtbare beperking hebt, hoef je nooit in een eerste gesprek te beginnen over je gezondheidsklachten. Als het nodig is om over je aandoening te praten doe dat dan zo laat mogelijk in het sollicitatieproces. Bekijk eerst of er een klik is en jij je vertrouwd genoeg voelt. Je merkt op een gegeven moment vanzelf of de gelegenheid is aangebroken om het te vertellen. Meestal is dat in het 2e of 3 e gesprek.
  • Kan je werkgever gebruik maken van regelingen? Bijvoorbeeld door subsidies of premiekortingen vanuit het UWV? Dat kan een extra reden zijn om wel over je gezondheidsklachten te beginnen.  Ook hier geldt houdt het positief. Erken en geef je beperkingen aan en vertel gelijk wat je wel kunt.

Wat vertel jij tijdens een sollicitatiegesprek? 

Bekijk de financiële voordelen voor werkgevers 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud