Woudlopers

Ineens moet ik aan Thea Beckman denken als ik het zoveelste artikel over de eikenprocessierups lees. Aan haar boek ‘Kinderen van moeder aarde’. Daarin vertelt ze over woudlopers die voor het natuurlijk evenwicht in het land Thule zorgen.

Als er ergens een dierenplaag dreigt, zorgen de woudlopers ervoor dat deze plaag voorkomen of bestreden wordt. Ze zetten natuurlijke vijanden in of halen de dieren weg en verplaatsen ze naar een omgeving waar te weinig van deze dieren zijn. Ze werken samen met de natuur in plaats van ertegen.

Steeds duidelijker wordt dat de explosie van de eikenprocessierups onze eigen schuld is. Deze beestjes waren in de 19eeuw al in ons land. Dus nieuw zijn ze niet. Alleen leefden we toen anders. Wat doen we verkeerd? We zetten overal eiken neer, in plaats van een variatie aan bomen. We verwijderen groen rondom bomen want dat zien we als onkruid en dat vinden we lelijk. Weg fluitenkruid, aaltjes en sluipwespen die zo belangrijk zijn voor het opruimen van de rupsjes.

Voeg daarbij dat we veel te laat reageren op waarschuwingen en adviezen van experts en het feest voor de eikenprocessierups is compleet. 

We leren ook weinig. Vorig jaar hadden we de buxusmot. Kwistig bespoten we de buxussen met gif. Motten weg maar ook hun natuurlijke vijanden gingen dood. De volgende plaag staat al klaar: de dennenprocessierups. Eens kijken of we nu alert zijn en goede acties ondernemen.

De beste actie? Stel woudlopers aan die het natuurlijk evenwicht in de gaten houden en bewaren zonder gif te strooien. Dat is goed voor mensen, dieren en onze planeet én het scheelt ons veel ellende.

Thea Beckman was haar tijd ver vooruit.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2021 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Skip to content