Wel of geen contact houden met je werk tijdens ziekte

‘Ik ben momenteel ziek thuis en ik lees tegenstrijdige berichten over contact houden met mijn werk. De een zegt: Houd contact. En de ander zegt: Eerst herstellen, dan pas aan werk denken. Maar ja, ik heb AIH (auto-immuun hepatitis) en dat gaat niet over. Wat nu?’

Er is geen recept voor re-integratie, het weer aan het werk gaan. Volgens de wet moeten zowel jij als je werkgever er alles aan doen om je werk weer zo snel mogelijk, en zo gezond mogelijk, te hervatten. Helemaal geen contact hebben met je werk is daarom onmogelijk, ook als je ziek thuis bent. Er moet een vorm van contact zijn. Hoe kan je werkgever anders weten welke zaken er geregeld moeten worden om je weer prettig aan het werk te krijgen?

Uit onderzoek blijkt dat hoe langer je ziek thuis bent, hoe lastiger het is weer naar je werk te gaan. Dat is een andere reden waarom je het advies krijgt contact met je werk te houden.

Invloed coronacrisis

Door de coronacrisis zijn er meer mogelijkheden gekomen om vanuit huis contact met elkaar te houden. Dit kun je op verschillende manieren doen:

 • Via de telefoon – je kunt zelf ook een collega of je leidinggevende bellen.
 • Met een mailtje over hoe het met je gaat.
 • Een keer koffiedrinken op het werk of een online koffiemoment.
 • Een vergadering of andere bijeenkomst bijwonen, online of live.
 • Of bedenk een andere mogelijkheid die bij je past.

Wat is verstandig bij re-integratie?

Elke situatie, elke functie en elke organisatie is weer anders. Re-integreren is maatwerk. Heb je bijvoorbeeld een opvlamming van je AIH dan kost dat veel energie. Wat is dan verstandig? 

 • Voor de een is het dan zinvol om een bepaalde periode thuis te blijven en rustig aan te doen.
 • Een ander gaat of blijft liever (gedeeltelijk) aan het werk omdat dit ook afleiding geeft.
 • En voor weer iemand anders is de reis naar het werk te zwaar, maar diegene kan prima thuis iets doen.

Zo zijn er meer varianten mogelijk. Denk er eens over na

Revalidatietraject

Als je van je specialist en/of bedrijfsarts het advies krijgt eerst een revalidatietraject te volgen, is het soms verstandig eerst dit traject te volgen zonder ernaast te werken. Dan kun je je daarna concentreren op het hervatten van het werk. Tijdens zo’n revalidatietraject leer je onder andere:

 • hoe je om kunt gaan met jouw wisselende energie
 • hoe je pijn en vermoeidheid kunt hanteren en daarover kunt communiceren
 • hoe je jouw conditie kunt verbeteren en je spieren sterker maakt

In de fase daarna ga je het geleerde in de praktijk brengen tijdens het opbouwen van je werkzaamheden. Welke route voor jou het beste is, hangt van je persoonlijke situatie af. Overleg hierover met je bedrijfsarts.

Houd contact

Wat er ook gebeurt, houd in ieder geval contact met je leidinggevende. Dan weet je leidinggevende ook waar hij of zij aan toe is. Re-integreren is een gezamenlijke zoektocht en doe je samen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2021 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Skip to content