Wat hitte je kan leren

Het is warm buiten, of beter gezegd: bloedheet. Voor veel mensen is dat afzien. Het vreet energie, je bent snel moe en hebt weinig energie. Het kan ook invloed hebben op de werking van je medicijnen. Irritaties lopen meestal sneller op met dit warme weer. En hoewel het mooi weer is en je geneigd bent naar buiten te gaan, blijf je liever binnen omdat het daar koeler is.

In zuidelijke landen zijn ze daar op voorbereid. Ze werken langzaam en nemen de tijd voor de dingen die ze moeten doen. In Nederland sjezen we door want het gaat op jaarbasis maar om een aantal dagen, toch? Of de kwaliteit dan altijd even goed is, is de vraag.

Het mooie is dat de hitte ook voordelen biedt. Niemand kijkt raar op als je zaken langzamer aanpakt of zelfs rustig blijft zitten, zeker op het heetst van de dag. Als de zon onder is, is het ’s avonds genieten van het warme weer in de tuin of op balkon met je partner, gezinsleden of vrienden. Je krijgt wat meer tijd voor elkaar. Het geeft een andere sfeer.

Met deze hitte kun je ook goed experimenteren met de volgende zaken.

  • Als je geen puf hebt om wat te doen, blijk je ineens prima in staat te zijn tot het stellen van prioriteiten. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel of volgende week.
  • Omdat het zo warm is, blijk je over een natuurlijke rem te beschikken. Het rustiger aandoen is makkelijker. Je voert alles langzamer uit omdat je energie wilt sparen. En je krijgt toch meer gedaan dan je dacht.
  • Je gunt jezelf de tijd voor het mooie boek of je zit rustig voor je uit te staren of je doet iets anders wat nu we gaat en waar je energie van krijgt.
  • Je neemt makkelijker pauzes met dit warme weer. De zogenoemde mini-pauzes. Even lekker niks hoeven of in ieder geval iets waar je op dit moment behoefte aan hebt.
  • Het plannen gaat makkelijker. Je ruimt gewoon extra tijd in voor een afspraak of voor een taak die je uit wilt voeren. In plaats van  de 2 uur die je er normaal over doet, plan je nu 2,5 of 3 uur. Het geeft letterlijk ruimte en lucht.

Laat de volgende vraag eens bezinken:

  • Wat is de reden dat het nu wel lukt en onder ‘normale’ omstandigheden niet?

Het invoeren van vertragen is een kwestie van doen maar nog veel belangrijker het is meer een kwestie van durven. Durf jij te vertragen?

Ik zie je reactie graag hieronder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Hi Annemiek,

    Dank je wel voor de tips.
    Leuk, als alles en iedereen een beetje rustiger wordt, toch?
    Ik woon sinds 2,5j in het zuiden van Spanje, verhuisd omwille van de toenemende problemen met mijn gezondheid.
    En ja, het leven is hier meer relaxed en ik heb minder last van alle kwalen.
    Wat ik voor mezelf merk is dat ik veel minder pijnstillende medicatie nodig heb bij dit warme klimaat. De afgelopen dagen liep de temperatuur op tot zo’n 40graden. En ik vind het heerlijk.
    Ik heb al enige tijd geleden ondervonden dat ik moest vertragen. En dat lukte echt niet van de ene dag op de andere. Ik heb nog dagen dat ik ook wel besef dat ik “te veel” heb gedaan. Gelukkig heb ik dan vrienden die me daar attent op maken en waar ik op kan rekenen.
    Dus wat mij betreft: lekker zo’n warm weer.

    Ann

    1. Hi Ann,

      Leuk dat je reageert. Langzamer aan doen wil niet zeggen dat je dan minder doet of de kwaliteit slechter is. Je geeft het zelf mooi aan dat vertragen werkt. En ja het gebeurt iedereen wel eens dat je af en toe “te veel” doet. Dat is geen enkel probleem als je het maar in de gaten hebt of open staat voor feedback van anderen en de tijd neemt om te herstellen. Geniet van het mooie warme weer in Spanje.

      Hartelijke groet,
      Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud