Verplichte AOV voor zelfstandig werkenden?

“Als ik je een advies mag geven, word lid van het Broodfonds of soortgelijk initiatief.” Een attente medisch adviseur  van een arbeidsongeschiktheidsverzekeraar vertelt mij hoe zij mensen tot hun verzekeringen toelaten. Nu wist ik daar al het een en ander van, ik wil alleen weten of daarin nog veranderingen zijn gekomen. Temeer omdat het beoogde nieuwe kabinet plannen maakt voor de sociale zekerheid.

De onderhandelaars zitten met die zelfstandig werkenden (in de volksmond ZZP’ers) in hun maag. Ze vinden dat er teveel van komen en dat de sociale zekerheid daaronder te leiden heeft. Dus noemen ze steeds de nadelen ervan en laten ze slechte voorbeelden zien. Dat de zelfstandig werkenden er mede voor hebben gezorgd dat tijdens de crisis de economie nog een beetje doordraaide, daar hoor je ze niet over.

De plannen die bij het kabinet regelmatig de revue passeren zijn de verplichte pensioenverzekering en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). En vooral bij die laatste zit het grote probleem.

Onder de zelfstandig werkenden zitten veel mensen met een chronische  aandoening of andere gezondheidsklachten. Zij lopen tegen grote problemen aan bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De vriendelijke medisch adviseur vertelt dat de chronische  aandoening wordt uitgesloten van de verzekering. Afhankelijk van de (andere) gezondheidsklachten  kan het ook voorkomen dat mensen een (veel) hogere premie moeten betalen.

“Mensen krijgen altijd een vragenlijst opgestuurd die ze in moeten vullen. Als er in het verleden sprake is geweest van een arbeidsongeschiktheidsaanvraag (WAO, WIA of WAJONG) wordt het afsluiten van een AOV al ingewikkelder, ongeacht de uitslag van die aanvraag. “

“Ook als het meer den 20 jaar geleden is?” vraag ik verbijsterd

“Ja, ook dan. Ik zeg niet dat het afsluiten van een AOV niet kan met een chronische aandoening maar lastig is het wel.”

Het doet mij denken aan een vriend van mij die in de zorg werkt. Ook hij  vroeg een AOV aan. Kerngezond en toch een verhoogde premie. Reden? In zijn beroepsgroep is er een verhoogde kans op een burn-out. Dat kan ook nog.

Ik ben erg benieuwd met welke plannen het nieuwe kabinet komt. Zeker gezien het feit dat er steeds meer mensen met een chronische  aandoening bijkomen.  Momenteel gaat het om 5,3 miljoen mensen met  een chronische aandoening waarvan 52% van deze groep beperkingen ervaart in de uitvoering van hun werk. De verwachting is dat er in 2030 rond de 7 miljoen mensen een chronische aandoening hebben, bijna 40% van de bevolking.

Krijgen de mensen die geen AOV (kunnen) afsluiten een boete? Of komt er een dure (minimale) AOV via het UWV?  Waarvoor je drie slag in de rondte moet werken om de premie te betalen? Dat is sowieso slecht voor de gezondheid en iedereen in loondienst is een utopie.

Kortom mijn belangrijkste boodschap voor het nieuwe kabinet: maak het mensen met een chronische aandoening niet nog moeilijker om aan het werk te blijven.

Alternatieve AOV voor zelfstandig werkenden:

Het Broodfonds

SharePeople

AOV voor profs

SamSamkring

30 augustus 2017

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud