Symboliek

Wasknijper als symboolJe hebt ze in alle soorten en maten. Goot, klein, dik, dun, in opvallende kleuren, beschaafde schutkleuren, oerdegelijke houten varianten, van plastic, met of zonder knijpmechanisme. Wasknijpers. Het enige wat ze hoeven doen, is te zorgen dat mijn kleren blijven hangen. Je zou zeggen er bestaat een variant die ook voor mij geschikt is. Tot nu toe heb ik die nog niet gevonden.

Ik blijf er maar mee stoeien en heb er al diverse versleten. Als ik ze wil gebruiken, is mijn handcoördinatie ineens sterk verminderd en vallen ze zomaar op de grond. Als ik ze dan weer op wil pakken zijn ze door de snelheid op de meest idiote plaatsen terechtgekomen waar ik niet bij kan. Achter de wasmachine, onder de bergkast of ik vind ze maanden later weer terug als ik ineens een opruimwoede heb. Soms irriteer ik me zo aan die krengen dat ik wel even wil laten zien dat ik de baas over ze ben. Het resultaat is dat de oorspronkelijke vorm ver te zoeken is en ze helemaal onbruikbaar zijn.

Behalve die ene. Hij is rood. Als ik erop sta, blijft die heel, als mijn vingers eens andere dingen doen dan ik wil, blijft hij in model. Hij is ook nooit zoek en ligt altijd klaar als ik hem nodig heb. Zou het aan de kleur rood liggen? In de kleurenpsychologie betekent rood: (zelf)vernietigingsdrang en naar binnen gerichte energie. Ja, ik heb wel eens de neiging om ze te vermorzelen vanwege hun onhandigheid maar deze accepteert dat niet. Op een andere website is te lezen dat rood staat voor fysieke energie, macht, kracht, passie en verlangen. Het is de kleur die onze primaire emotionele lichamelijke behoeften vertegenwoordigt.

Het lastige van symboliek is dat je nooit direct weet wat je eraan hebt. Het is maar hoe je het interpreteert en dat kan ook nog positief of negatief zijn. Geduldig wachten op het aha-moment is een schone zaak. Ik kan er uren mee bezig zijn en dan weet ik vaak nog niet wat er mee wordt bedoeld. Heel vermoeiend. Het lijkt wel of ik in deze zaak in een vicieuze cirkel blijf hangen. Want wat zegt dit nu allemaal over mijn verhouding met wasknijpers en specifiek met deze rode?

Stoppen met was ophangen en een droger kopen? Een droger is duur, gebruikt veel energie en kleren drogen in de buitenlucht geeft toch een lekkerder gevoel. Allemaal rode knijpers kopen? Alleen maar rood lijkt me weer teveel van het goede. Help, ik heb nieuwe wasknijpers nodig. In dreigende wanhoop google ik: symboliek wasknijper. Razendsnel verschijnt de tekst: ‘U probeert alles op een rij te krijgen’.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad Metro op maandag 2 mei 2016.

160502-metro-symboliek

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2021 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Skip to content