Samen beslissen

Samen beslissen: hoe doe je dat?

Je hebt er vast van gehoord. Samen beslissen in de spreekkamer. Maar ja hoe doe je dat? Als je klachten hebt, dan wil je daar zo snel mogelijk van af. Maar bij heel veel vormen van reuma, en andere chronische aandoeningen, is helemaal genezen nog niet mogelijk. Wel kunnen de klachten tot rust komen (remissie).

In de gezondheidszorg werken zorgverleners veel met richtlijnen en protocollen maar die houden geen rekening met je leeftijd, leefomstandigheden en jouw voorkeuren. Voor samen beslissen, is geen protocol. Daar komt het vooral aan op het voeren van goede gesprekken met je arts of (reuma)verpleegkundige. 

3 goede vragen

Patiëntenfederatie Nederland heeft 3 goede vragen opgesteld om je te helpen bij het gesprek.

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor – en nadelen voor die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Handig om mee te beginnen. Valkuil is in mijn ogen dat de antwoorden te technisch worden. Al je bloeduitslagen zijn goed, toch worstel jij met vermoeidheid of pijn of ben je met totaal andere zaken bezig. Bijvoorbeeld met je werk omdat daar een arbeidsconflict dreigt vanwege je reuma. Dan is het belangrijk het daar toch over te hebben.

Je arts kan niet alles oplossen, maar luisteren naar wat voor jou belangrijk is of als dat nodig is je doorverwijzen naar iemand die er meer verstand van heeft, kan hij wel.

Wat kun je wel doen?

Als je nog geen diagnose hebt, dan wil je maar één ding: weten wat er aan de hand is én wat mogelijke oplossingen zijn om je klachten te verminderen.

Afhankelijk van de vorm van reuma die je hebt, blijf je langdurig onder behandeling van de reumatoloog. Dan zijn er verschillende momenten waarop je samen met je arts een aantal beslissingen moet nemen.

Bereid je daarom altijd goed voor op een controle bij je reumatoloog of reumaverpleegkundige.

  • Hoe gaat het met je klachten, lichamelijk en mentaal?
  • Wat vind je lastig, waar heb je moeite mee?
  • Vertel eventuele bijwerkingen van medicijnen en hoeveel hinder je daarvan hebt.
  • Hoe gaat het met je dagelijkse functioneren, thuis en op je werk?

Vertel wat belangrijk voor je is. Zo had ik in 2007 een grote opvlamming. Als ik toen niet verteld had dat ik graag naar Spanje wilde omdat mijn zus daar trouwde, kon de reumatoloog geen maatregelen nemen om mij prettig in Spanje te krijgen.

Ander voorbeeld: toen ik in 2016 van een ander medicijn nodig had, gaf ik aan dat sulfasalazine voor mij wel een optie is. Tot ik vertelde dat ik de volgende dag met een grote opdracht zou beginnen, viel sulfasalazine op dat moment af omdat veel mensen in de beginfase hoofdpijn krijgen.

Kortom, samen beslissen is ook een wisselwerking tussen jou en je arts. Je arts kan alleen meedenken als jij aangeeft wat belangrijk voor jou is of waar je mee worstelt. Je arts krijgt hierdoor meer een coachende rol. Zo werken jullie samen aan jouw gezondheid.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud