Rust Roest Racen Ruïneert, 6 tips om gezond te bewegen

De voordelen van bewegen zijn bij de meeste mensen wel bekend. Je blijft makkelijker op gewicht, je voelt je fitter en hebt meer energie, je spieren worden sterker, je ademhaling wordt dieper, je immuunsysteem werkt beter, je slaapt lekkerder en het heeft een positieve invloed op je psyche. Het helpt je bijvoorbeeld te ontspannen en gemakkelijker met stress om te gaan.

Doe je weinig tot niks aan bewegingsvormen dan merk je de negatieve gevolgen hiervan pas veel later. De kans op overgewicht is groter, je voelt je minder fit en je lichaam raakt sneller overbelast waardoor je steeds minder zin krijgt om wat te gaan doen. Je coördinatie gaat achteruit en daardoor heb je weer een grotere kans op ongelukjes of blessures. Je raakt in een negatieve spiraal.

Te weinig bewegen geeft problemen, te veel en te intensief bewegen ook. Als jij jezelf overbelast, merk je dat meestal snel. Denk aan de laatste vorstperiode. Er lag natuurijs en veel mensen schaatsten meerdere dagen achter elkaar en hebben dat wel gevoeld. Ze hadden klachten variërend van blaren, schaafwonden en blauwe plekken tot overbelasting van spieren, pezen en gewrichten. Doe je teveel dan is (tijdelijk) gas terug nemen van groot belang om je lichaam de kans te geven zich te herstellen.

Zoals zo vaak gaat het om de balans. De mens is gemaakt om te bewegen. We hebben niet voor niets spieren, pezen, banden en gewrichten gekregen om gemakkelijk vooruit te komen. Een mooi credo is: rust roest, racen ruïneert. Door te weinig bewegen gaat de kwaliteit van je spieren, pezen, banden en gewrichten achteruit en beweeg je daardoor stroever (rust roest). Doe je te veel dan loop je sneller beschadigen op (racen sloopt). Wat kun je doen?

Enkele tips:

1. Wandelen, fietsen, zwemmen*, Nordic Walking zijn bewegingsvormen die je gemakkelijk en veilig kunt doen. Begin rustig aan en breidt dit langzaam verder uit. De norm voor een gezond bewegen is minimaal vijf dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen per dag.

2. Voeg een actieve bewegingsstijl in je leven in. Pak vaker de fiets en laat de auto staan, neem regelmatig de trap in plaats van de lift of maak bijvoorbeeld tijdens de lunch eens een wandeling. Je hebt met dit laatste meerdere vliegen in één klap. Je ontspant, bent in beweging en je maakt je hoofd leeg van gedachten waardoor je weer energie opdoet voor de rest van de (werk)dag.

3. Vind je bewegen of sporten saai? Kies in ieder geval een bewegingsvorm die je leuk vindt, zoek een maatje en wissel verschillende bewegingsactiviteiten af.

4. Om profijt van je activiteiten te hebben is het beter om 5 x per week een half uur te bewegen dan 1 x per week twee en een half uur.

5. Heb je een tijd niet gesport of aan bewegingsvormen gedaan en wil je een persoonlijk advies? Maak eens een afspraak met een sport medisch adviescentrum. Diverse zorgverzekeraars vergoeden dit uit het aanvullende pakket.

6. Twijfel je over een blessure? Neem dan contact op met een (sport) fysiotherapeut. Je hebt daar geen verwijzing van de huisarts voor nodig en vergoeding hangt af van je aanvullende zorgverzekering.

Veel beweegplezier!

* Als je hele soepele gewrichten hebt, kan zwemmen juist meer klachten geven. Overleg met een sportfysiotherapeut welke bewegingsvormen meer geschikt voor je zijn.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud