Online lezing Slim omgaan met vermoeidheid

Prioriteiten stellen als je vermoeid bent

Op 19 november gaf ik online mijn training ‘Slim omgaan met vermoeidheid’ voor de Belgische Vereniging voor Reumatologie en Reumanet, een samenwerkingsorganisatie die Vlaamse reumapatiëntenverenigingen verenigt.

Het blijft bijzonder dat ik vanuit mijn werkkamer thuis in gesprek kan met mensen die honderden kilometers verderop zitten.

Natuurlijk kwam mijn speelveld ter sprake en brachten we de uiterste grens en het basisniveau in beeld.

Uiterste grens

Als je je uiterste grens bereikt, loop je vaak al een tijd op de toppen van je kunnen. Dat is soms al zo’n tijd aan de gang dat het bijna een gewoonte is geworden en het lastig is om ermee te stoppen. Of je bent bang dat als je stopt, je helemaal in elkaar stort. Als ik het gesprek daarover aanga, krijg ik regelmatig te horen “Ja, ik wil gewoon van mijn leven genieten.”

Natuurlijk, ook als je een vorm van reuma of andere chronische aandoening hebt, wil je heel graag de dingen doen waar jij plezier in hebt en energie uithaalt. Het vervelende is alleen dat als je dat op een manier doet waarop je jezelf bijna elke keer volledig uitput, het herstel erg lang duurt. De meeste geven aan dat het soms wel kan variëren tussen 1 en 4 weken.

Herstel

In die herstelweken kun je weinig andere dingen doen. En dat is zonde. De zin “ik wil gewoon van mijn leven genieten” is veelomvattend. Eigenlijk te groot om in een keer mee aan de slag te gaan. Dat is vaak de reden dat je maar door blijft hollen of elke keer weer in dezelfde valkuil stapt. Want wat versta jij er eigenlijk onder? Hoe ziet “van het leven genieten” er voor jou uit? Begin daarom met het kleiner maken van “het leven genieten”.

Tips voor prioriteiten stellen

Vraag je bij elke activiteit de volgende zaken af.

  • Verlang ik echt naar deze activiteit?
  • Is het een verplichting?
  • Van wie moet dit? Van mezelf of van iemand anders?
  • Hoeveel hersteltijd gaat me dit ongeveer kosten?
  • Heb ik deze hersteltijd ervoor over?
  • Als ik dit ga doen wat moet ik er dan voor laten?
  • Als ik de activiteit wil doen waar ik naar verlang, hoe kan ik het zo aanpakken dat ik er zo min mogelijk gezondheidshinder van heb

Je zult merken dat als je met deze vragen aan de slag gaat, je vanzelf prioriteiten in je activiteiten aanbrengt. Zaken waar je echt naar verlangt gaan voor zaken die je van jezelf moet. Je gaat ook steeds minder energie besteden aan zaken die je minder belangrijk vindt. Die laat je vallen, besteed je uit of doe je zeer minimaal.

Keuzes maken

Ook kom je er achter wat je lastig vindt aan het maken van deze keuzes. Waar jij je onzeker over voelt of angstig. Dat lijkt vervelend maar is het niet. Als je hiermee aan de slag durft te gaan, creëer je juist openingen om de dingen te doen die jij graag wilt doen. Alleen op een andere manier dat je altijd hebt gedaan voordat je gezondheidsklachten kreeg.

Hoe stel jij je prioriteiten?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud