Oneens met je bedrijfsarts, wat nu?

Bij K. is een half jaar geleden de diagnose reumatoïde artritis gesteld. Haar medicijnen beginnen aan te slaan. Ze is echter zo geschrokken van de ontstekingen dat ze bang is dat ze zich te snel overbelast. Haar behandelend specialist heeft aangegeven dat ze het rustig aan moet doen. Ze voelt zich nog erg moe en ziet weer aan het werk gaan nog helemaal niet zitten. Haar bedrijfsarts zegt dat ze best weer wat kan doen. 

Als een bedrijfsarts aangeeft dat je weer een aantal activiteiten op kunt pakken, is het de bedoeling dat je dat inderdaad gaat doen. Zeker als je werkgever dat advies van de bedrijfsarts overneemt. De behandelend specialist heeft aangegeven dat K. het rustig aan moet doen maar wat dat precies inhoudt, is onduidelijk. Want rustig aandoen is niet hetzelfde als niks doen. Sterker nog, werken kan ook juist afleiding geven. Het is maar net welke activiteiten je doet en op welke locatie. Thuis of op het werk. De bedrijfsarts is de deskundige op dit gebied.

Het allerbelangrijkste in dit soort situaties is dat je samen met je bedrijfsarts en je baas een plannetje maakt hoe je je werkzaamheden weer oppakt. Hoe beter jij aangeeft waar je moeite mee hebt, of waar je tegenop ziet ,of waar je bang voor bent, hoe beter je bedrijfsarts en je werkgever daarop in kunnen spelen. Je wordt niet zomaar ontslagen.

Bij K. dreigde er een conflict op het werk te ontstaan omdat K. op de rem bleef staan en niet aan het werk wilde. Daar kwam verandering in toen K. toe durfde te geven dat ze zo moe was en bang was dat ze haar werk niet meer aankon. Dit gaf de noodzakelijke opening om oplossingen te zoeken. Ze had vooral tijd nodig om weer vertrouwen in haar lichaam te krijgen en te kijken wet wel en niet kon.  Ze begon met kleine en overzichtelijke taken en de opbouw verliep in hele kleine stapjes. Bij K. is het goed gekomen.

Maar wat nu als je het oneens bent met je bedrijfsarts? Als je vindt dat je echt niet kan werken, bespreek dan eerst met je baas of er andere mogelijkheden zijn. Ook hier geldt: blijf in gesprek. Schakel als het nodig is een onafhankelijke derde persoon in die helpt bij het voeren van de gesprekken. Bijvoorbeeld een mediator. Dat is een onafhankelijke en professionele bemiddelaar.

Komen jullie er echt niet uit dan heb je de mogelijkheid een deskundigheidsoordeel bij het UWV aan te vragen. Dat recht heeft je werkgever uiteraard ook. Als het UWV het eens is met de bedrijfsarts moet je aan het werk.

Ben je het er nog steeds niet mee eens dan heb je nog de mogelijkheid naar de rechter te stappen.  Je belandt in een juridische procedure. Dat wil je liever niet omdat dit ook veel energie van je vraagt en de relatie met je werkgever onder druk zet. Probeer er eerst alles aan te doen om er met je werkgever uit te komen. Het inzetten van juridische middelen kan altijd nog.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud