omgaan met vermoeidheid

Omgaan met vermoeidheid is puzzelen

Verbaasd keek ik hem aan. Zonder een vraag te stellen of door te vragen gaf hij aan dat de vermoeidheid waar ik het over had, kwam door een slechte nachtrust. Ik volgde een bijscholing. Tijdens het kennismakingsrondje vertelde ik dat ik mensen met een chronisch aandoening help om aan het werk te blijven en dat veel mensen worstelen met vermoeidheidsklachten. Die vermoeidheid vinden zij vaak vervelender dan pijnklachten. “Hoe daarmee om te gaan in relatie tot werk is vaak puzzelen”, geef ik aan.

Leefstijl

Hij is vitaliteitscoach en werkt veel met aanpassingen van leefstijl bij zijn klanten waarvan slapen een belangrijk onderdeel is. Dat slapen een heel belangrijke herstelmechanisme is, is zeker waar. Hij wilde in eerste instantie alleen niet horen, dat ik het over een vorm van vermoeidheid had die niet met een goede nachtrust verdwenen is. Wat mij verbaasde was dat hij leefstijl als oplossing zag voor alle vermoeidheidsproblemen waar veel mensen met een chronische aandoening mee te maken hebben.

Ik werk ook met wat we nu leefstijl noemen.

  • Goed gebruik van je ademhaling
  • Bewegen
  • Ontspanning
  • Slapen
  • Voeding

Ik noem ze de  ‘5 basisingrediënten voor meer energie’. Het woord zegt het al: je legt er een basis mee waarop je verder kan bouwen en experimenteren. Wat werkt voor jou wel en wat niet. En wat voor jou werkt, hoeft dat bij een ander niet te doen. Het is een mix van factoren die je energieniveau opkrikt. Dat is belangrijk om te weten. 

Vormen van vermoeidheid

Uit onderzoek van dr. Mechiel Korte naar vermoeidheid door ontstekingsreuma, blijkt dat ontstekingsstoffen die horen bij ontstekingsreuma (auto-immuunaandoeningen) kunnen zorgen voor vermoeidheid. Ze noemen dat ook vaak reumabrein. Signalen komen de hersenen op een andere manier binnen en dat kan zorgen voor 3 vormen van vermoeidheid.

  1. Motivatievermoeidheid, je hebt geen plezier meer in wat je doet en alles kost je moeite. Het gevaar hiervan is dat nergens geen zin meer in hebt en je jezelf gaat isoleren.
  2. Lichamelijke vermoeidheid, de bekendste van de 3. Je voelt je lichamelijk uitgeput en je hebt moeite met lichamelijk activiteiten.
  3. Mentale vermoeidheid, de meest onderschatte van de 3. Je merkt dat vaak het eerst aan slecht kunnen concentreren. Dat heet ook wel brain fog, mist in je hoofd. Brain fog komt ook bij andere aandoeningen voor.

Het is belangrijk te weten welke vorm van vermoeidheid bij jou de boventoon voert. Daar passen namelijk andere herstelmechanismes bij. Overigens zijn er nog meer soorten vermoeidheid. Psycholoog Teri Rump hanteert 7 vormen van vermoeidheid, en Lottie van Starkenburg komt in haar boek ‘Energiek leven’ wel tot 30 vormen. Bovenstaande 3 soorten vermoeidheid komen ook in hun overzichten voor.  

Om te beginnen is het onderscheiden van bovengenoemde 3 vormen genoeg. De andere vormen komen later vanzelf aan bod. 

Puzzelen en experimenteren

Hoewel vermoeidheid een nare klacht is, is er zeker wat aan te doen. Het hangt ervan af welke vermoeidheid bij jou de boventoon voert, hoe je daarmee omgaat en welke herstelmechanismes voor jou het beste werken. En dat is puzzelen, want je wilt het wel graag combineren met je werk en je privéleven. Het werkt bij iedereen net weer even anders. Hoe meer zicht je krijgt hoe de vermoeidheid bij jou werkt, des te makkelijker”:

  • maak je keuzes die voor jou belangrijk zijn,
  • kun je anderen beter duidelijk maken wat je wel kan, wat niet en waar je ondersteuning bij nodig hebt.

Hoe werkt vermoeidheid bij jou?

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2021 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Skip to content