Publicatie Reumamagazine mentale training

Nieuwe columnist bij ReumaMagazine

Sinds kort ben ik vaste columnist van het ReumaMagazine.nl. Natuurlijk gaan mijn columns over het mooi vakgebied arbeid & gezondheid en specifiek over werken met reuma. 

Mijn eerste column is deze maand geplaatst samen met een korte introductie over mij.

Ik probeer mijn column aan te passen aan het thema (dossier) van het magazine. Het thema was dit keer: mindfulness. Daarom is de titel van mijn column: ‘Mentale training voor losers?

Mentale training voor losers?

Waarom lukt het mij toch niet?” Haar frustratie is door de telefoon hoor- en voelbaar. Ze doet er alles aan om te blijven werken. Haar werktijden zijn gewijzigd en ook haar takenpakket is aangepast: ze staat minder voor de klas en heeft meer coördinerende taken gekregen. Haar werk maakt haar gelukkig, maar ze blijft zo moe.

We nemen haar week met al haar activiteiten en herstelmomenten door. Het knelpunt wordt zichtbaar. Ze geeft drie ochtenden les maar blijkt bijna de hele week met haar gedachten bezig te zijn met het voorbereiden van de lessen. Haar hersenen krijgen heel weinig rust. Ze slaapt slecht en ook als ze op de bank aan het uitrusten is, blijft ze maar malen in haar hoofd. Haar mentale belasting is hoog en dat heeft een negatieve invloed op haar energieniveau.

Er zijn helaas mensen die negatief tegen mentale training aankijken. Ze zien de ‘grijze-wollen-sokken-types’ voor zich die de hele dag mediteren of op andere manieren zweverig bezig zijn. Zonde. Vaak hebben ze geen idee wat het precies inhoudt of hebben ze de klok horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt. Onbekend maakt tenslotte onbemind.

Topsporters, toptrainers en steeds meer managers maken er gebruik van. Zij schamen zich daar allerminst voor omdat ze hebben gemerkt dat het hen daadwerkelijk helpt. Tijdens een revalidatie is het mentale aspect zelfs vaak doorslaggevend voor het te behalen eindresultaat. Iedereen vindt het vanzelfsprekend dat training nodig is als je bijvoorbeeld mee wilt doen aan een lange wandeltocht.

Wil je meer uit jezelf halen dan is aandacht schenken aan je mentale vaardigheden van groot belang. Je leert ook slimmer omgaan met je energie. Leven en werken met reuma, vergt naast lichamelijke training mentale training. En ja, bekende middelen hiervoor zijn onder andere meditatievormen als mindfulness en visualisaties. Voor losers? Integendeel, het is juist zeer krachtig. Mentale training helpt je gezondheid te verbeteren

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud