Multitasken dat is toch handig?

Multitasken. Het heersende beeld is dat vrouwen daar expert in zijn en mannen maar één ding tegelijk kunnen. Is dat wel zo? Het werkgeheugen van onze hersenen blijkt daar een belangrijke rol in te spelen. Ons werkgeheugen kan maar één ding tegelijk onthouden. Zodra onze hersenen meerdere zaken tegelijkertijd moeten onthouden, verschuift informatie door naar ons langetermijngeheugen. Het kost tijd om informatie die opgeslagen is in het langetermijngeheugen weer naar boven te halen. Bovendien is de kans op het maken van fouten groter.

Multitasken gaat daarom alleen goed als het om simpele taken gaat. Zodra er meerdere elementen onthouden moeten worden, en zeker als deze ook nog eens uit verschillende aspecten bestaan, gaat multitasken langzamer en kost het juist meer tijd. Wij maken het voor onszelf nog lastiger omdat we graag willen multitasken met ingewikkelde taken. Dat geeft ons een ‘kick’.

Jelmer Borst deed daar onderzoek naar en promoveerde op dit onderwerp. Hij liet proefpersonen schakelen tussen twee taken. Als deze eenvoudig waren en er maar één ding onthouden moest worden, ging het prima. Zodra de taken ingewikkeld werden en de proefpersonen verschillende elementen moesten onthouden, deden ze langer over de opdrachten en maakten zij meer fouten.

Multitasken gaat prima als er voor de verschillende taken andere hersengebieden nodig zijn. Stel je bent aan het fietsen met een vriend op een rustige weg waar geen tegenliggers of andere afleidende zaken zijn. Praten gaat dan prima. Als de rustige weg eindigt en je komt op een druk kruispunt, stopt het praten omdat je aandacht nodig is voor andere zaken. Veilig oversteken in dit geval. Multitasken gaat ook goed als het om eenvoudige bezigheden gaat.

Multitasken levert problemen op als voor twee bezigheden dezelfde hersengebieden nodig zijn of als het om ingewikkelde taken gaat.

Voor gemakkelijke taken is geen werkgeheugen nodig. We functioneren dan op onze ‘automatische piloot’. Denk aan wandelen of fietsen. Daar zijn we zeer bedreven in. Bij moeilijke taken is het werkgeheugen wel nodig. Sterker nog ons werkgeheugen is voor heel veel bezigheden onmisbaar.

Dat multitasken efficiënt is en tijdswinst oplevert, hangt dus sterk van je bezigheden af. Aangezien we voor heel veel taken ons werkgeheugen nodig hebben, is bezig zijn met één ding tegelijk vaak veel effectiever, komen taken ook sneller af en heb je ook meer het gevoel de regie te voeren over al je activiteiten. Nadeel is wel dat dit minder uitdagend is. Er is namelijk ook aangetoond dat kantoormedewerkers om de 3 minuten van taak wisselen en 50% doet dat uit eigen initiatief.

Ook voor multitasken geldt: keuzes maken in wat je doet en hoe je het doet. Enkele tips voor op het werk:

  • Ben je bezig met een opdracht waar veel concentratie voor nodig is, train jezelf dan in het focussen (of je aandacht richten) op één ding tegelijkertijd
  • Merk je dat je afdwaalt? Geen probleem, breng je aandacht gewoon weer terug naar hetgeen waar je mee bezig bent
  • Zet je e-mail en telefoon uit als je met die taak bezig bent
  • Blok je agenda voor een tijd waarin je ongestoord wilt werken
  • Vertel dit tegen collega’s of spreek af dat je thuis of op een andere rustige plek werkt.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud