Brief voor de koning

Lef

Brief voor de koningTiuri, zoon van ridder Tiuri de Dappere, moet nog één test doen voordat hij tot ridder wordt geslagen. Een nacht waken in een kapel. ’s Nachts klopt iemand smekend op de deur. Tiuri kan het niet negeren en tegen de afspraak in opent hij de deur waar zijn avontuur begint. Van de onbekende man krijgt hij de opdracht een brief te brengen naar de zwarte ridder met het witte schild. Dwars door het bos richting onbekende bestemming.

Vroeger vond ik een Vossenjacht al spannend, zeker als we in het donker op pad gingen. We maakten elkaar overdag al gek, waardoor de spanning alleen maar toenam. Ook al was het lekker veilig op een afgebakend terrein en met leiding in de buurt, ik vond het toen al heel wat. Bij Tiuri ligt dat anders.

Tiuri vindt de ridder die stervende is. Van hem krijgt Tiuri de opdracht de brief te brengen naar koning Unauwen aan de andere kant van de bergen. Tijdens zijn reis overwint hij zijn angsten, sluit vriendschappen, komt in hachelijke situaties waarin mensen hem willen vermoorden en krijgt diverse malen hulp uit onverwachte hoek.

Op mijn buik liggend met een zaklamp onder de dekens weggedoken zodat mijn ouders niet zagen dat ik nog wakker was, las ik dit boek. Met bonzend hart leefde ik met Tiuri mee hoe hij in de bergen een duw krijgt van een reisgenoot en bijna van de smalle richel de afgrond in valt. Of wanneer hij denkt iemand te kunnen vertrouwen wat achteraf niet zo blijkt te zijn. Of dat hij tijdens het overnachten in de buitenlucht allemaal vreemde geluiden hoort en elke keer denkt dat zijn vijand in de buurt is.

Zou ik het durven? Huis en haard achterlaten, niet weten wat mij te wachten staat en er al snel achter komen dat er vijanden zijn die er niet voor terugdeinzen om te doden. Ik worstel soms al als ik ’s avonds ergens een presentatie geef en het spannend is of ik de laatste trein naar huis kan halen. Het meest opwindende wat ik in mijn leven heb gedaan is ontslag nemen zonder dat ik al uitzicht had op een nieuwe baan. Allemaal peanuts vergeleken met wat Tiuri doorstaat.

Het lijkt mij fantastisch het leven moedig tegemoet te treden. Ondanks angst of onzekerheid toch door te gaan voor wat ik belangrijk vind. Tiuri doet het. Wat een lef. Nu ik nog.

De brief voor de koning – Tonke Dragt

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2023 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Naar de inhoud springen