Is starten als ZZP’er handig?

 

Afgelopen maandag  vroeg  een journalist mij welke tips ik heb voor startende ZZP’ers met een chronische aandoening (al houd ik liever de term ZP, zelfstandige professional, aan).  Zij is bezig  een artikel hierover te schrijven en hoorde dat steeds meer mensen met een chronische aandoening starten als ondernemer omdat ze dan hun eigen tijd in kunnen delen.

Dit bracht mij direct naar de eerste tip. Als de enige reden om te starten als ZP’er is dat jij je eigen tijd in kunt delen, doe het dan vooral niet. Bij ondernemen komt veel meer kijken dan je eigen tijd indelen en je vak uitoefenen.  Denk aan de administratie, de boekhouding, het doen van acquisitie, marketing, netwerken,  je vak bij houden, je diensten ontwikkelen enzovoorts.  Dat is voor iemand zonder gezondheidsklachten al flink aanpoten, laat staan als je een chronische aandoening hebt. Vaak heb je ook nog te kampen met vermoeidheid en verminderde energie.  Hoe ga je dat combineren?

Het meest makkelijk van ondernemen is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat is zo gebeurd. Voordat je dat gaat doen, is het handig  onderstaande zaken voor jezelf opeen rij te zetten.

  • Overweeg je te starten als ZP’er, vraag jezelf dan af wat daar precies de reden voor is. Is werken als ZP’er de enige oplossing? Ga eens praten met enkele ZP’ers en vraag eens hoe zij het ZP’schap ervaren met de voor- en nadelen.
  • Hoe zit het met je energie verdeling? Weet jij precies wat je lichaam aankan en hoe jij van activiteiten herstelt? Herken jij de signalen van jezelf als je in de buurt van je uiterste grens komt? Ben je in staat daarvan terug te keren naar het niveau waarop jij de minste of geen klachten hebt?
  • En natuurlijk het bestaansrecht van je bedrijf. Wat ga je in de markt zetten? Wie ga je helpen (wie is je doelgroep), welke problemen hebben zij en wat bied  jij hen om de problemen op te lossen?
  • Als je dat in beeld hebt, komt het meest lastige. Alles zelf doen is onmogelijk. Jij bent je eigen baas. Delegeren is noodzaak. Wat ga jezelf doen en wat besteed je uit?
  • Als je bovenstaande gereed hebt, staat er al een behoorlijk fundament van je bedrijf. Je wilt natuurlijk ook dat de buitenwereld van je bestaan weet.  Hoe ga je de marketing, acquisitie en communicatie verzorgen. Is het voor opdrachtgevers bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat je chronische gezondheidsklachten hebt? Wil je dat? En als je een opdracht binnen hebt, hoe ga je dan om met slechte periodes en je toch een deadline moet halen?

Nu lijkt het of ik je afraad om als ZP’er aan de slag te gaan. Niks is minder waar. Wel is het belangrijk om goed te onderzoeken of dit voor jou de meest passende weg is om te werken en inkomen te genereren.

Heb je vragen? Laat deze hieronder weten of neem contact op.

 

P.S. het artikel verschijnt in september 2016 in het blad ‘Crohniek’, het kwartaal blad van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN).

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud