Hoe ziet jouw medaille eruit

Goud en zilver voor Dafne Schippers. Afgelopen week stonden haar sportieve prestaties volop in de belangstelling. Fenomenaal wat zij presteerde. Tweede op de 100 m en wereldkampioen op de 200 m tijdens de Wereldkampioenschappen Atletiek in Beijing.

Dat er veel noeste trainingsarbeid aan vooraf is gegaan, wordt vaak over het hoofd gezien. Leven en werken met een vorm van reuma, of een andere chronische aandoening, heeft veel overeenkomsten met het bedrijven van (top)sport. Sporters hebben een uitgekiende balans tussen inspanning, ontspanning en rust. Tijdens diverse interviews na haar geweldige prestaties, gaf zij daar enkele voorbeelden van.

  • Ze vertelde geleerd te hebben haar hoofd rustig te houden tijdens de voorbereiding, de start en de wedstrijd zelf. “Als mijn hoofd ontspannen is, is mijn lichaam ook ontspannen.” Ze vertelde dat de ‘truc’ waardoor ze zo hard loopt, is dat ze onder hoge druk en belasting ontspannen kan blijven.
  • Ze herhaalde het meerdere malen. Ze kon gefocust blijven waardoor ze geen onnodige energie verspilde aan andere zaken.
  • Na de finale van de 200 m kreeg ze de vraag hoe het kon dat ze na de bocht zo ver achter lag. Ze zei dat ze niet al haar energie op de eerste 100 meter wilde verspelen zodat ze nog energie over had voor het laatste stuk. Ze heeft het begin dus met de rem erop gelopen om het tot het eind toe goed vol te kunnen houden.
  • Tijdens een interview na de halve finale van de 200 meter, gaf ze aan moe te zijn, ook mentaal. Ze weet dat rust nemen een belangrijk onderdeel is van het leveren van prestaties.
  • Het is haar vertelt, er zal veel op haar afkomen als ze weer in Nederland arriveert, waarop zij monter antwoord “Ik heb een goed team om me heen die me daarin uitstekend begeleidt”. Ook Dafne moet het wel zelf doen maar hoeft het niet allen te doen.

Topsport bedrijven vraagt veel van het lichaam en geest van de sporter. Leven en werken met een chronische aandoening vergt dat ook. Daarom gebruik ik regelmatig voorbeelden vanuit de (top)sport.

Vaak krijg ik tijdens lezingen te horen dat er een belangrijk verschil is. Een sporter wint een medaille als hij of zij goed presteert. Realiseer je dat het maar een enkeling gegeven is om een dergelijke medaille te winnen. De meeste (top)sporters winnen geen medailles. Bekijk de resultaten van het Wereld Kampioenschap judo van vorige week anders nog eens terug.

Sporters hebben ook te maken met frustraties, verdriet, omgaan met tegenslagen, doorzettingsvermogen, uithuilen en weer opnieuw beginnen, vallen en weer opstaan. De meeste sporters weten dat ze nooit de wereldtop bereiken, laat staan medailles. Zij zijn bezig met het verbeteren van persoonlijke records. Ze belonen zichzelf ergens mee als ze dat hebben gehaald.

Wat betekent dat voor jou? Als jij iets heel graag wilt, stel je zelf een doel en werk daar in kleine stapjes naar toe. Maak daarbij gebruik van bovenstaande tips en train jezelf daarin. Als jij je doel hebt gehaald, beloon je jezelf ergens mee. Dat is dan jouw medaille.

Ik lees graag hoe jouw medaille eruit en waarmee je die hebt behaald.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Ik kan gewoon blij zijn als ik mijn doel gehaald heb. Dit kan ik vieren zonder beloning. Vind het wel prettig dit te delen met anderen.
    Mijn doel gehaald hebben, betekent voor mij een stapje voorwaarts. Ik kan dan terug kijken van zie dat gaat goed.
    Bovenstaande tips van sporters gebruik ik veel of eigenlijk wel dagelijks.

    1. Dank je wel Hanna voor je mooie reactie. Leuk te lezen dat je de tips van sporters veel toepast. Even stilstaan bij je behaalde doel op welke manier dan ook, is inderdaad de essentie.

      Hartelijke groet,
      Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud