Hoe ga jij met je zwakke kanten om?

Wat zijn jouw sterke kanten, zwakke kanten (of minder sterke kanten) en valkuilen? Bijna overal krijg je de uitdaging deze vraag te beantwoorden. Je krijgt de vraag vaak in verschillende varianten. Bij sollicitatiegesprekken, teambuildingssessies en bij allerlei workshops en trainingen. Opvallend is dat mensen meestal heel goed weten waar ze zwak in zijn, dat schudden ze zo uit hun mouw. Sterke kanten vinden mensen vaak veel lastiger te geven.

Als ik mensen naar meer dan drie sterke kanten vraag, zie ik bij hen het gezicht een beetje rood  kleuren en zeggen ze: “bescheidenheid siert de mens” of “wie ben ik om te zeggen dat….”.

Als mensen zicht hebben op hun zwakke kanten gaan ze voortvarend aan de slag om die te verbeteren. In het begin enthousiast maar na verloop van tijd zie je de energie bij hen weglekken, voelen zij zich moe, raken slecht in hun vel en worden steeds somberder of chagrijniger. Logisch dat zwakke kanten of valkuilen een negatief imago hebben. Door de nadruk te leggen op je zwakke kanten ben je bezig met zaken waarvan je geen energie en inspiratie krijgt.

Je sterke kanten zijn vaak de bezigheden die je gemakkelijk afgaan. Het is voor jou zo logisch dat je soms vreemd staat te kijken dat iemand anders daar moeite mee heeft. Het zijn de zaken waar je het meeste energie van krijgt, wat je blijft boeien, waar je enthousiast over wordt. Kortom het zijn je talenten. En wat is nu leuker om daar mee bezig te zijn? Besteed daar dan je meeste tijd aan.

Waarom is kennis van je zwakke kanten dan toch nodig? Als jij optimaal en zoveel mogelijk van je sterke kanten gebruik wilt maken, is het heel handig je zwakke kanten te kennen anders zullen je sterke kanten nooit floreren.

Er zijn grofweg twee manieren hoe met je zwakke kanten om te gaan.

1) Volledige ontkenning. Al weten de meeste mensen wel wat hun zwakke kanten zijn, toch zijn er  mensen die niks van hun zwakke kanten willen weten. Dan gaat het mis. Als je niet weet wat je valkuilen zijn, ben je ook niet in staat optimaal te functioneren. Als je je zwakke kanten miskent, zeg je eigenlijk tegen een deel van jezelf dat die er niet mag zijn. Dan krijg je allerlei conflicten met jezelf. Zonde van je tijd en energie en het levert ook nog eens niks op.

2) Ze erkennen zonder dat deze je in de weg gaan zitten. Door te weten wat je valkuilen zijn, kun je gemakkelijker kiezen hoe je ze wilt hanteren. Stel jezelf de volgende vragen:
a) ‘Als ik met dit zwakke punt aan de gang ga, draagt dat bij aan het verbeteren van mijn sterke kanten?’ Als het antwoord hierop nee is, stel je de volgende vraag:
b) ‘Wie is er in mijn omgeving die dat wel goed kan en die deze taak van mij over wil nemen?’

Door zo je zwakke kanten te hanteren, helpt het je te kijken waar je energie in stopt en wat je uitbesteedt. Je bent je bewust van je minder sterke kanten en moffelt ze niet weg. Je zorgt dat er wel aandacht aan wordt besteedt maar dat hoef je niet altijd alleen of helemaal zelf te doen. Op deze manier houd je tijd over om met je sterke kanten en talenten bezig te zijn. Dat geeft energie en plezier.

Maak voor jezelf eens een lijst met je sterke en minder sterke kanten. Welke zwakke punten besteed jij uit en met welke ga je zelf aan de slag?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud