Helpt niksen voor herstel?

“Maar Erik Scherder zegt het: niksen helpt niet en bewegen is belangrijk”, zegt Natasja* als ik aangeef dat het verstandig is even te stoppen met de sportschool en wat gas terug te nemen met bewegen. Natasja dreigt uit te vallen op haar werk omdat ze haar werk als verzorgende niet meer volhoudt vanwege poly-artrose. De vermoeidheid en pijnklachten breken haar op.

Wat Erik Scherder (de beroemde hersenexpert) zegt, klopt. Hij zei het alleen in andere omstandigheden. Hij geeft aan dat als je stress ervaart op je werk, een week op vakantie gaan niet helpt. Je rust die week wel uit maar als je terug bent, kom je weer in dezelfde stressvolle omstandigheden. Het probleem is niet opgelost. Dr. Scherder geeft aan dat het in die situaties verstandiger is te leren hoe je met die dagelijkse werkstress om kunt gaan.

Herstellen

Stress zoals dr. Erik Scherder deze benoemt, is iets anders dan langdurig op de toppen van je kunnen functioneren door een chronische aandoening. Als die periode te lang duurt, geeft je lichaam op een gegeven moment aan dat het genoeg is. En als jij geen actie onderneemt, zegt je lichaam vanzelf wel stop. Als je daarop wacht, duurt het herstel wel veel langer. Je kunt dus beter zelf actie ondernemen.

En ja, ik gebruik ook het woord niksen, maar dan als een van de herstelmechanismes. Probeer maar eens 5 minuten lekker uit het raam te staren. Heerlijk voor je hersenen en je lichaam om te ontspannen. Het is een soort meditatie. Daarvan is bewezen dat dit heel goed is voor je hersenen en je lijf.

Onrust

Sommige mensen worden juist heel onrustig van die 5 minuten niksen of van mediteren. Gelukkig zijn daar ook andere vormen voor, zoals luisteren naar muziek. Dat is overigens ook een belangrijke tip van Erik Scherder: luister naar muziek. Koptelefoon op of oortjes in en luisteren maar.

Top 3 ontspannende muziek

Er is zelf een top 10 van muziek waarvan wetenschappelijk bewezen is dat deze muziek ontspant. De top 3  is:

Bewegen

Als je gestrestst bent, heeft 5 minuten zitten geen enkele zin. Je wordt er nog onrustiger van. Dan is het beter om rustig te bewegen.

Bewegen is goed, zowel voor je lichaam als voor je hersenen. Het is de kunst dit zo te doen dat je jezelf niet overbelast en niet te weinig doet. Hard trainen terwijl je lichaam om rust schreeuwt, doet meer kwaad dan goed.  

Rustige activiteiten, zoals wandelen of rustig fietsen, zijn weer uitstekend voor herstel. Mijn motto: Rust Roest, Racen Ruïneert. Maar ook na dat fietsen of wandelen is herstel weer belangrijk.

Wat is belangrijk

Waar het om gaat, is te kijken welke activiteiten en herstelmechanismes in jouw situatie het beste passen. Dat is per persoon verschillend.   

Terug naar Natasja. Zij is even gestopt met de sportschool. Dat is iets anders dan helemaal niks doen. Daarna zijn we gaan kijken op welke manieren zij het beste herstelt van haar activiteiten én hoe zij dat met haar werk kan combineren. Dat vond ze in het begin erg spannend. Tot haar verrassing is ze veel minder moe.

► Worstel jij ook met vermoeidheid op het werk? Neem dan contact op om te overleggen of een 1 op 1 traject wat voor jou is.

Relevante blogs

Rust Roest, Racen Ruïneert

Lekker niksen 

 

* Natasja is een verzonnen naam

Dit artikel is ook gepubliceerd in het zomernummer van het P-AL Magazine, het magazine voor leden van de poly-artrose vereniging

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

 1. Dag Annemieke,

  Alweer een goed artikel lees ik van jou!
  Maar gezonde eerlijke voeding in combinatie met mediteren kunnen hieraan ook een goede bijdrage zijn n vooral suiker , veel koffie ,roken en alcohol zijn een trigger.

  1. Dank je wel Marika. Klopt helemaal met voeding in combinatie met mediteren kun je ook hele goede resultaten bereiken. Ik maak altijd met mensen een persoonlijke combinatie van verschillende factoren.
   Hartelijke groet,
   Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud