Goede voornemens in een ander jasje

De eerste drie weken van het nieuwe jaar zijn voorbij, dus zijn de eerste goede voornemens al in duigen gevallen. Die voornemens zijn leuk maar ze werken bijna nooit. Je voornemens zijn te hoog gegrepen, je maakt de stappen ernaar toe te groot waardoor er vervolgens niks gebeurt, je bent alweer verstrikt in de waan van de dag of je verlangen om echt iets te veranderen is er gewoon niet.

Aan de andere kant zijn wij gek of lijstjes en nieuwe plannen maken. Het geeft ons het idee dat we grip hebben op situaties. We voeren gesprekken over wat we belangrijk vinden in ons leven en raken vervolgens het zicht daarop weer kwijt.

Doe het eens anders. Ga lekker knutselen, dat is ook nog eens stressverlagend en het vermindert de vele drukke gedachten in je hoofd. Zelfs de mensen die een hekel hebben aan knutselen, vinden dit leuk om te doen: maak eens een visieboard of moodboard.

Wat zijn nu de voordelen van het maken van zo’n moodboard?

Het is een gezellige bezigheid die je prima samen met je kinderen of met vrienden kunt doen

  • Je bent met je handen bezig wat maakt dat je gedachten tot rust komen
  • Je hoef er niet bij na te denken. Sterker nog, het is juist de bedoeling dat je geen analyses of verklaringen geeft terwijl je bezig bent
  • Je laat je hersenen op een andere manier werken dan als je lijstjes maakt
  • Je krijgt een prachtig overzicht wat er op dit moment in jouw leven belangrijk is
  • Je hebt een hele leuke middag of avond

Je hebt de volgende zaken nodig:

1) Een vel papier. Dat kan een A4 zijn, een A3 of een groot flap-over vel

2) Oude tijdschriften of kranten

3) Een schaar

4) Lijm

5) Kleurpotloden of stiften

Je gaat als volgt te werk:

  • Je bladert de tijdschriften door en als je oog ergens opvalt wat je triggert of raakt, knip je dat uit. Dat kan een foto of plaatje zijn, een kop van een artikel, een deel van een zin, een woord of combinaties. Alles is goed. Het is geen enkel probleem als je geen idee hebt waarom dit je raakt of je oog er op valt. Voorkom dat je er over na gaat denken. Het enige wat van belang is, is dat je merkt dat je er naar toe wordt getrokken en dat je het uitknipt.
  • Blader op deze manier een aantal tijdschriften door tot je een stapel naast je hebt liggen van zaken die je hebt uitgeknipt.
  • Als je daar mee klaar bent, doe je de tijdschriften weg en leg je alles wat je hebt uitgeknipt voor je neer en laat je je blik er nog eens over heen gaan. Ook hier geldt: geen analyses of verklaringen zoeken.
  • Vervolgens knipt je alles nog eens mooi bij en plak je het op je vel papier. Maak er een mooie collage van. Als je wilt maak je het met viltstiften of kleurpotloden nog mooier. Dan heb je hier je moodboard of visieboard.

Als je klaar bent, is het enige wat je hoeft te doen er rustig naar te kijken. Analyses of verklaringen zijn onnodig. Hang je moodboard op een plaats in huis waar je regelmatig langsloopt en je blik er dus vaak op valt. Je zult er dan vanzelf achter komen wat de plaatjes of teksten je willen zeggen. De puzzelstukjes vallen vanzelf in elkaar.

Veel plezier!

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2019 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap

Skip to content