Gewoon meedoen

yaron gospelSinds kort zing ik in een black gospel koor. Ik viel gelijk met mijn neus in de boter. Op 13 oktober hadden wij ons najaarsconcert in een mooie kerk met prachtige akoestiek. Voor mij was het even flink aanpoten om de teksten te leren. Gelukkig zing ik de sopraanpartij en sopranen zingen meestal de melodie. Gecombineerd met een goede band leerde ik de gospels wonderbaarlijk snel. 

Het concert was erg leuk om te doen. Voor de pauze zat het publiek wat voorzichtig heen en weer te bewegen op hun stoel. Na de pauze konden de mensen echt niet meer blijven zitten, ze gingen compleet uit hun dak en swingden er lustig op los. Het is ook vrolijke muziek, heerlijk om te zien. 

Toch was dat niet wat mij het meeste is bijgebleven die avond. In ons koor zitten dames (waar blijven die mannen toch in ons koor) die om uiteenlopende redenen moeilijk staan en lopen. Een podium met trapjes is dan niet de  meest ideale opkomst. Dat werd heel natuurlijk opgelost. Tijdens de voorbereiding gaven de dames precies aan waar ze op het podium hun hoge stoel wilden hebben zodat zij de dirigent goed konden zien en ze toch in het geheel opgingen. 

Vlak voor het optreden werd onze ‘aanlooproute’ naar het podium gewijzigd. Dat zag er qua opkomst heel stoer uit. Ik zag de gezichten heel even betrekken maar dat duurde zeer kort. Er werden vele armen aangeboden om te steunen en ook hier gaven de dames heel goed aan wat wel en beter niet kon en waar ze hulp bij nodig hadden. Ook bij het aflopen tijdens de pauze en aan het eind van het concert ging het moeiteloos. En zo hoort het natuurlijk ook. Zo kon iedereen gewoon meedoen die avond. 

Helaas zie ik nog vaak genoeg dat het ‘mis’ gaat.

 • Enerzijds omdat mensen het graag zelf willen doen en het moeilijk vinden hulp te vragen of te accepteren.
 • Anderzijds omdat mensen graag willen helpen maar niet weten hoe en het dan maar laten zitten.

Voor mij was die avond een bevestiging dat als je hulp nodig hebt en je aangeeft hoe, de meeste mensen bereid zijn om te helpen als ze maar weten wat ze kunnen doen. Hoe concreter hoe beter.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

4 reacties

 1. Leuk! Ik zing inmiddels al een jaartje of 15 in een zanggroep. Eerst was dit jongere koor, nu niet meer zo jong, de jongeren zijn ouder geworden en blijven hangen.
  We zingen oude en nieuwere popmuziek, en ook in de kerk. Van oorsprong is het ook een kerkkoor, doordat we gratis in de pastorie kunnen repeteren blijven we ook zingen in de kerk.

  Maar we zingen ook in feesttenten, of bij verzorgingshuizen, en als je daar de oude popmuziek pakt zoals bijvoorbeeld ABBA ondanks dat het Engels is kennen ze dit toch, en zie je ze meedeinen op de muziek.

  Zingen geeft veel ontspanning, en je kan het heel lang blijven doen.

  Muziek geeft ontspanning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2019 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap