Geen enkel mens kan alles zelf

Zelfmanagement, zelfsturing, eigen kracht, eigen verantwoordelijkheid. Deze temen zie je steeds vaker voorkomen. Bij zorgverleners, bij trainers en coaches. Ook staan deze termen heel vaak in beleidsstukken van diverse organisaties, zoals gemeenten en welzijnsorganisaties. Veel mensen zijn bang dat het betekent: ‘zoek het zelf maar uit’ of ‘eigen schuld, dikke bult’.

Hoe komt de term ‘eigen kracht’ zo prominent naar voren?  Het besef begint bij steeds meer mensen door te dringen dat op de oude voet verder gaan geen toekomst heeft. Nog los van de coronaperikelen. De zorg wordt te duur en gemeenten, patiënten- en welzijnsorganisaties hebben minder geld tot hun beschikking. Ook is de kans erg groot dat er over een paar jaar een groot tekort is aan mensen die in de zorg (willen) werken.

Professionals kunnen daardoor niet meer alles doen en zijn op zoek naar oplossingen hiervoor. Mensen meer zelf laten doen, is een van de mogelijkheden.

Aan de andere kant willen ook mensen met chronische gezondheidsklachten meer te zeggen hebben over hun eigen leven en hun behandeling. Patiëntenorganisaties stimuleren dit. Deze twee richtingen versterken elkaar.

Wat bedoelen ze met eigen kracht?

Kort samengevat komt het erop neer dat wat je zelf kunt doen, je ook zelf doet. Een voorbeeld. Een tijd geleden las ik een artikel over een man die helemaal verlamd was. Hij kon alleen zijn hoofd nog bewegen. Hij was totaal afhankelijk van anderen voor zijn lichamelijke verzorging. Er kwamen veel mensen van de thuiszorg bij hem over de vloer. Daar werd hij tureluurs van. Zoveel verschillende mensen op steeds wisselende tijden. Dat wilde hij niet meer.

Hij wilde op vaste tijden dezelfde mensen hebben. Overleg met de thuiszorgorganisatie leverde niks op, dus zette hij zijn eigen thuiszorgorganisatie op en werd ondernemer. 

Dat kon hij niet alleen maar hij wist wel wat hij wilde. Samen met vrienden, familie en andere mensen die verstand van deze zaken hadden, kwam deze organisatie tot stand. Het leverde hem naast een dosis zelfvertrouwen ook een zinvolle invulling van zijn leven op. 

Hij had weer een doel voor ogen en verdiende voor een deel zijn eigen geld. Je hoeft dus niet alles zelf te doen om toch voor elkaar te krijgen wat je zelf wilt.  

Hoe kun jij nu zelf zorgen dat je ondanks je gezondheidsklachten toch de schipper aan het roer bent? 5 tips.

1. Het begint meestal met een situatie waar je ontevreden mee bent en je graag anders wilt hebben. Breng in kaart hoe de situatie er nu uitziet en hoe je die graag wilt hebben. Schrijf, teken of schilder erover.

2. Vaak weet je dan nog niet hoe je dit verder aan kunt pakken. Praat er eens vrijblijvend over met familie of goede vrienden. Laat hen meedenken. Dit zijn mensen die dicht bij je staan en het beste met je voor hebben. Juist daardoor zien zij vaak de beren op de weg en zij zullen dat zeker aangeven. Voordeel is dat je familie en vrienden nu weten dat je graag verandering wilt op een bepaald gebied en jij hebt alle beren die je omgeving ziet in kaart.

3. Waar liggen je eigen onzekerheden en twijfels bij de uitwerking van je plan? Als je dit lastig vindt, schrijf eens een brief naar jezelf waarin je dit vertelt.

4. Met alle informatie die hierboven uit is gekomen, weet je hoe je de situatie wilt hebben, welke beren je omgeving op de weg ziet en waar je eigen onzekerheden zitten. Vraag jezelf nu af wie je kan helpen om de situatie te veranderen zoals jij die graag wilt hebben. Soms heb je hiervoor tijdelijk ondersteuning nodig. Schroom niet om hulp te vragen. Geen enkel mens kan alles zelf of alleen doen.

5. Durf te experimenteren. In eerste instantie is het spannend en eng. Je weet tenslotte wat je hebt maar nog niet wat je daarvoor in de plaats krijgt. Het klopt dat jij je onzeker kunt voelen. Probeer gewoon een aantal zaken en kijk hoe dat uitpakt. Er zijn tenslotte meerdere wegen naar Rome. Je komt er dan vanzelf achter wat voor jou goed werkt.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2021 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Skip to content