De noodzaak van een team om je heen

Een team om je heen is handig

De olympische Spelen zijn officieel begonnen, een bijzondere in coronatijd. Regelmatig vergelijk ik leven en werken met een chronische aandoening met het bedrijven van topsport. Al eerder schreef ik over wat je van topsporters als Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo kunt leren.

Schaatser als Michel Mulder, Koen Verweij, Sven Kramer en Jorien ter Mors hebben in het verleden laten zien wat er gebeurt als je onvoldoende tijd neemt voor volledig herstel na een periode van uiterste inspanningen. Zowel fysiek als mentaal. Dat uit zich in overtraindheid, langdurige blessures of ze presteren slechter dan ze normaal gesproken kunnen.

Maar ja, het gaat net zo lekker. Je wilt er van genieten. Je bent in topvorm en dat wil je laten zien. Je voelt je energiek. Het vervelende is alleen, als je zelf niet ingrijpt doet je lichaam dat voor je.

Ook al ben je geen topsporter, je herkent het vast. Op goede dagen als je meer energie hebt, wil je graag van alles doen. Een soort inhalen wat je eerder hebt gemist. Het gevolg is dat je snel teveel doet en daar een terugslag van krijgt. Het herstel duurt dan langer. Onzekerheid over wat je nu wel of niet kan, ligt op de loer. Het is moeilijk gas terug te nemen als jij je energieker voelt. Met de rem erop functioneren vergt mentaal veel van je.

Hoe kan het dan wel?

Topsporters hebben meestal een team van mensen om zich heen die hen helpen te herstellen en de trainingen weer zo opbouwen dat de vorm weer in zicht komt. Ze lezen ook veel over nieuwe ontwikkelingen. Denk aan voeding, slaapgewoonten, nieuwe trainingsmethoden enzovoorts. Aandacht voor mentale begeleiding is daarbij net zo belangrijk als het luisteren naar je lichaam. Bij topsporters draait het om details, als je een chronische aandoening hebt ook. Met goede begeleiding kom je een heel eind.

Sven Kramer is het gelukt om weer terug te komen en traint nu totaal anders. Hij heeft zijn trainingen aangepast aan wat zijn lichaam aankan. .

Hoe zit het bij jou? Heb jij een team van mensen om je heen die je helpen hoe jij de dingen kunt doen die jij graag wilt doen? Hoe ziet jouw begeleidingsteam eruit?

Je moet het wel zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud