Een andere grote energieslurper

Energieslurpers zijn soms lastig te vinden.  Als jij je helemaal leeg gezogen voelt, ben je te ver gegaan dat weet jezelf dan ook wel. Maar soms ben je vermoeider dan verwacht en heb je geen idee waar het aan ligt. Of je denkt juist heel handig bezig te zijn en blijkt het achteraf totaal anders te liggen.

Zo’n voorbeeld waarvan we denken dat het handig is, maar eerder onhandig en juist meer energie van je vergt, is multitasking. Heb jij dat ook wel eens dat je supertrots bent dat je verschillende dingen tegelijkertijd kunt? En het nog af krijgt ook?

Trots mag je zeker zijn maar het tegelijkertijd verschillende zaken aanpakken vergt veel energie van je. Zeker als het ook nog eens ingewikkelde taken betreft. Tja, en meerdere ingewikkelde taken tegelijkertijd aanpakken geeft ons meestal een “kick”.

Waarom is multitasken toch minder handig?
Onze hersenen hebben een werkgeheugen. Ons werkgeheugen kan maar 1 ding tegelijk onthouden. Als onze hersenen meerdere zaken tegelijkertijd moeten onthouden, verschuift informatie door naar ons langetermijngeheugen. Dat zit wat ‘verder weg’. Het kost tijd en energie om informatie die is opgeslagen in het langetermijngeheugen weer naar boven te halen. Bovendien is de kans op het maken van fouten groter.

Als je dus met meerdere ingewikkelde taken of bezigheden aan de gang wilt, gaat multitasken langzamer en kost het juist meer tijd. Terwijl jij trots bent dat je het allemaal voor elkaar krijgt, had dat ook op een eenvoudigere manier gekund. Multitasken is onhandig en levert problemen op als voor de twee bezigheden die je wilt doen dezelfde hersengebieden nodig zijn of als het om ingewikkelde taken gaat.

Is multitasken dan altijd onhandig?
Nee, als het om eenvoudige taken gaat, denk aan wandelen of fietsen, gaat multitasken prima. Wandelen doen we ‘automatisch’ we hoeven er niet meer bij na te denken. Praten met iemand tijdens het wandelen, is een vorm van multitasken.

Dat gaat goed omdat het 2 verschillende activiteiten zijn waarvoor verschillende hersengebieden worden gebruikt. Steek je tijdens het wandelen een drukke weg over, dan stop je meestal met praten om eerst goed uit te kijken en dan pas over te steken. Na het oversteken pak je het gesprek vaak weer op.

Bij eenvoudige taken gaat multitasken goed omdat voor dit soort zaken geen werkgeheugen van de hersenen nodig is. Bij moeilijke taken is het werkgeheugen wel nodig. Sterker nog ons werkgeheugen is voor heel veel bezigheden onmisbaar.

Bij eenvoudige taken heb je nooit het gevoel dat je aan het multitasken bent. Dit komt omdat die taken je heel eenvoudig afgaan. Het beeld dat multitasken efficiënt is en tijdswinst oplevert, hangt dus sterk van je bezigheden af. Omdat voor heel veel taken ons werkgeheugen nodig is, is het meestal veel handiger en effectiever om met één ding tegelijk bezig te zijn. Taken komen sneller af en je hebt meer het gevoel de regie te voeren over al je activiteiten.

Enkele tips
1. Train jezelf in het richten van je aandacht op 1 activiteit. Het kan dan wel wat saaier zijn maar het is effectiever, kost minder energie én het is beter zichtbaar wat je hebt gedaan.

2. Afdwalen is geen probleem. Zodra je merkt dat je bent afgedwaald richt je je aandacht gewoon weer op de activiteit waar je mee bezig bent.

3. Spreek met jezelf af hoe lang je met deze taak aan de slag gaat voor die dag. Zet desnoods een wekker. Bijvoorbeeld het komende half uur doe ik ……

4. Geef jezelf regelmatig een beloning als je dit traint.

5. Zet je e-mail en telefoon uit als je ongestoord met iets bezig wilt zijn.

Hoe ga jij om met multitasken?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud