De keerzijde van energiegevers

In elke zelfmanagementtraining, workshop of coachgesprek komt het wel ter sprake. Wat zijn je energiegevers en wat zijn je energievreters.

Oftewel: van welke activiteiten en mensen krijg je energie en wie of wat zuigt je leeg. Dat is heel handig om te weten zodat je energievreters zoveel mogelijk kunt mijden en energie overhoudt voor zaken die jij wilt doen.

Slim omgaan met je energie is belangrijk als je een vorm van reuma hebt. Temeer omdat je gezondheidsklachten al een deel van je energie in beslag nemen, daardoor heb je minder energie beschikbaar. Met de overgebleven energie zul je keuzes moeten maken welke activiteiten je doet, hoe je dat doet en wanneer. Allemaal heel logisch.

Tot mijn blik viel op een artikel in de NRC met de titel: “Opgebrand? Stress is niet het probleem”. Essentie van het verhaal is dat bevlogenheid in je werk een perfecte preventie is tegen burn-out. Is dat zo? In mijn ogen niet. Natuurlijk met plezier naar je werk gaan, is ontzettend fijn. Je krijgt er inderdaad energie van. Wat echter onderschat wordt, is dat werken ook energie kost. Hoe leuk het ook is.

Als je maar door blijft gaan, put je je lichaam toch uit. Zeker als je onvoldoende tijd neemt om te herstellen van je werk of andere leuke activiteiten. Of zoals Carolien Hamming van het CSR centrum treffend aangeeft: “Ook van een leuk en succesvol leven kun je doodmoe en overbelast raken”.

Als je een vorm van reuma hebt, komt daar extra bij dat je langzamer herstelt van activiteiten. Dat maakt het soms nog lastiger. Je hebt al minder energie tot je beschikking en het herstel duurt langer. Dat betekent dat je goed moet leren manoeuvreren.

Hoe? Ook al is het fijn om te weten wat je energiegevers en energievreters zijn, veel belangrijker is het om te weten hoe jij herstelt. Wat heb je nodig om te herstellen van activiteiten en hoe lang duurt het.

Dat is, zeker in het begin, een persoonlijke zoektocht. Temeer omdat ieders energieniveau anders is, iedereen verschillend reageert op herstelactiviteiten en de veel voorkomende moeheid bij reuma vaak een combinatie van verschillende factoren is. Als je moe bent van iets leuks ervaar je de moeheid ook anders dan als je moe bent van iets vervelends. Dat doet ook wat met je energieniveau.

Kortom:  ook leuke dingen kosten energie waarvan je moet herstellen. Als je daar de tijd voor neemt, is de kans dat jij de dingen kunt doen die jij graag wilt doen erg groot.

Hoe herstel jij van activiteiten?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud