Column Samen Werken in ReumaMagazine

Een chronische aandoening zoals reuma, heb je niet alleen. Het heeft ook invloed op je omgeving, dus ook op je leidinggevende en collega’s. Hoe ga je daar als team mee om? Door samen werken of samenwerken. Hoe dat zit, lees je in mijn nieuwste column. 

Samen werken

“En ik ben ook wel eens moe”, geïrriteerd zie ik hem met zijn armen over elkaar voor Truus* staan. Truus is op de weg terug. Ze is een tijd ziek thuis geweest en pakt nu beetje bij beetje haar eigen werkzaamheden weer op. Een keer per week werkt ze op kantoor, de rest van de dagen thuis.

Verbaasd kijk ik naar de situatie voor me. Wat is de reden dat hij zo uit zijn slof schiet tegen een collega waarvan hij weet dat ze nog niet helemaal ‘de oude’ is? Al snel wordt het duidelijk. Er is een spoedklus die hij heeft opgepakt. Hij merkt dat hij hulp nodig heeft en loopt naar zijn collega, die weer spontaan roept: “sorry voor die klus ben ik nu te moe, ik moet zo ook nog naar huis rijden”.

Toch blijft het bij mij een beetje knagen. Wat gaat hier mis? Is het alleen de spoedklus of ook wat anders? Als een ware Sherlock Holmes ga ik op onderzoek uit. Ja, de werkdruk is bij iedereen hoog. Dat kan een band scheppen. In dit team lijkt het hen uit elkaar te drijven.  

Na enkele gesprekken blijkt dat Truus hele goed afspraken met haar leidinggevende heeft gemaakt over haar re-integratie. Welke taken ze op weer op gaat pakken en hoe ze toewerkt naar het volledig uitvoeren van haar eigen functie. Eigenlijk volgens het boekje. Ze waren alleen één ding vergeten: haar collega’s te informeren. Die weten niet welke taken Truus thuis doet. Collegiaal als ze zijn pakken ze werkzaamheden op die in hun ogen blijven liggen. Nu blijkt dat taken dubbel worden gedaan en dat wekt irritatie op.

Het gebeurt vaker. Collega’s vergeten te informeren en dat leidt soms tot vervelende situaties. Elkaar op de hoogte houden wat iemand wel of niet doet, is essentieel als je plezierig met elkaar wilt werken. Dan ga je als team samenwerken in plaats van samen werken. Het scheelt een spatie maar is een wereld van verschil.

*Truus is een verzonnen naam.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud