de rol van arbeidsrecht binnen duurzame inzetbaarheid

Arbeidsrecht

Eén van mijn favoriete onderwerpen: arbeidsrecht. Voor ons staat een bevlogen advocaat die met allerlei voorbeelden ons meer inzicht in het arbeidsrecht geeft. Naast een lesje geschiedenis over de verschillende wetten, vertelt hij over goed werkgeverschap en werknemerschap. En geeft antwoord op vragen als: Hoe is werken na de AOW-leeftijd geregeld? Welke 8 wettelijke gronden zijn er voor ontslag? Hij geeft ook aan hoe een rechter naar zaken kijkt.

Aan de ene kant handig om te weten, aan de andere kant geeft het mij een dubbel gevoel. Hoe komt het zover dat een rechter, advocaat of jurist nodig is? Waar is het mis gegaan? Was er eerder een oplossing geweest?

Het onderwerp brengt mij terug in de tijd, naar de periode waar ik voor een grote zorgorganisatie werkte en ik voor mijn regio projectleider vermindering ziekteverzuim was. Een collega operationeel manager vroeg mij eens met een van zijn medewerkers te praten. Ze had zich ziek gemeld en weigerde naar haar werk te komen volgens hem. Natuurlijk wilde ik dat en gaf aan wanneer ik het gesprek kon voeren.

Nog geen uur later werd ik gebeld door de vertrouwenspersoon van de organisatie. Ze wilde graag bij het gesprek zijn omdat er sprake zou zijn van ontslag. Ontslag? Stomverbaasd vertelde ik dat de betrokken medewerker iedereen mee mag nemen maar wel op het gesprek verwacht werd.  

Op de bewuste dag kwam zij alleen. Ik liet haar vertellen en luisterde. Ze vertelde dat ze veel bij ouderen werkt en zij erg verkouden was en daardoor bang was de ouderen te besmetten. Ze had hier goed over nagedacht. Alleen had niemand haar naar de reden gevraagd en werden door verschillende mensen allerlei aannames gedaan zonder te checken of het klopte. Ook alternatieven waren niet aan de orde gekomen.

Dit speelde 15 jaar terug en liep verder goed af. Tijden veranderen. Nu, in corona tijd, zou dit geen discussie hebben opgeleverd omdat iedereen met verkoudheidsklachten sowieso thuis moet blijven en zich moet laten testen.

Natuurlijk weet ik ook dat juridische ondersteuning soms noodzakelijk is. Sterker nog, ik verwijs soms ook door naar een jurist of advocaat omdat er andere ondersteuning nodig is dan die ik kan leveren. 

Het feit dat ik me dit voorbeeld nog zo goed herinner, is dat een goed gesprek, hoe lastig soms ook, veel leed kan besparen.

Met deze korte blogs neem ik je mee in mijn opleiding tot adviseur duurzame inzetbaarheid. Wat ik leer en hoe ik ertegenaan kijk. 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud