3 vragen over werk

Voor het ledenblad van Reumapatiëntenvereniging Den Haag en omstreken heb ik 3 vragen over werk beantwoord. 

Moet je tijdens een sollicitatiegesprek aangeven dat je reuma hebt?

Dat hangt van de situatie af. Wettelijk gezien hoeft het niet als het geen consequenties voor het uitvoeren van de functie heeft. Het moet wel als je bijvoorbeeld minder uren wilt werken dan in de vacature staat, je thuis wilt werken¹ of een aanpassing nodig hebt.

Stel: je weet bijvoorbeeld dat je altijd 20 uur per week kan werken in de baan die jij graag wilt. In goede en slechte tijden. Als je dan solliciteert op een functie van maximaal 20 uur is het niet nodig iets over je gezondheidsklachten te zeggen. Een toekomstig werkgever mag ook niet naar je gezondheid vragen.

Het is anders als je een zichtbare beperking hebt. Dat ziet je toekomstig werkgever dat er wat is. Ook al mag hij niet vragen wat er aan de hand is, hij mag wel vragen of je bijvoorbeeld een dag kan typen als je op een functie als secretaresse solliciteert. Zorg dan dat je een goed verhaal hebt. Vertel dat zo positief mogelijk en geef aan wat de werkgever aan jou heeft als hij jou aanneemt.

Enkele tips:

  • Oefen het gesprek met je partner, een goede vriend of vriendin. Laat ze alle vervelende vragen stellen die ze kunnen bedenken. Dan ben je goed voorbereid op een gesprek.
  • Verplaats je in de positie van je toekomstig werkgever. Wat zou jij dan willen weten als je iemand voor je hebt met dezelfde gezondheidsklachten die jij hebt?

¹ Door de coronacrisis werken veel mensen nu sowieso veel meer thuis. Dat blijkt nu wel te kunnen terwijl mensen met een chronische aandoening vaak veel gesprekken hebben moeten voeren om dat voor elkaar te krijgen.

Wat is een succesfactor om aan het werk te blijven?

Eigenlijk zijn er 4 succesfactoren. Met stip op 1 staat de relatie met je leidinggevende, als je in loondienst werkt. Het is belangrijk dat er op je werk een veilige sfeer is om zaken bespreekbaar te maken.

Bijvoorbeeld de vragen: Is er op je werk ruimte je werk en taken anders in te delen of op een andere manier aan te pakken? Hoe groot is de flexibiliteit daarin zonder dat de kwaliteit van werk eronder lijdt? Is er gelegenheid te experimenteren met taken en uren? Je leidinggevende speelt daar een belangrijke rol in.

Vermoeidheid en verminderde energie komen bij veel vormen van reuma voor. Het zijn onzichtbare klachten Je kunt je leidinggevende en collega’s niet kwalijk nemen dat zij moeilijk in kunnen schatten wat je aankunt. Jij bent de enige die dat aan kan geven. Belangrijk is dat jij weet hoe jij van activiteiten herstelt en hoelang het herstel duurt. Welke taken zijn echt te zwaar, bij welke taken heb je hulp nodig en welke taken zijn geen probleem?

De derde succesfactor is communiceren met je omgeving. Als je band met je leidinggevende goed is en je van jezelf weet hoe je slim met je energie omgaat, verloopt de communicatie met je omgeving een stuk soepeler. Betrek ook je directe collega’s erbij.

De laatste succesfactor is de band met je huisarts of medisch specialist. Je huisarts of specialist is geen expert op het gebied van arbeid en gezondheid. Daar zijn onder andere bedrijfsartsen voor. Wel is het fijn als je een arts hebt die vraagt hoe het op je werk gaat en je kan verwijzen naar mensen die je daarbij helpen.

Ziek thuis: welke aanpassingen zijn er mogelijk op het werk?

Als je ziek thuis bent, zijn zowel je werkgever als jij verplicht er alles aan te doen om je weer aan het werk te krijgen. De Wet Poortwachter regelt dit. Bij aanpassingen denk je meestal aan een aangepaste muis voor de computer of een aangepaste stoel. Dat is allemaal mogelijk.

Ingewikkelder is het als je last hebt van vermoeidheid en je daardoor minder lang op kantoor kan zijn. Zeker als je er ook nog ver voor moet reizen. Bespreek dan met je leidinggevende of je ook gedeeltelijk thuis kunt werken¹ of later op kantoor kan beginnen omdat je ’s morgens bijvoorbeeld stijver bent. 

Een andere oplossing is om eens naar je takenpakket te kijken. Welke taken kosten je erg veel energie en welke taken kosten je weinig energie? Is er een collega die goed is in de taken die jou veel energie kosten? Je collega heeft misschien een taak die jou weer beter ligt.

Tot slot: vraag aan je leidinggevende of je experimenteertijd krijgt. Dat wil zeggen dat je de tijd en ruimte krijgt om te experimenteren wat goed gaat en wat minder goed of helemaal niet gaat.

¹ Door de coronacrisis werken veel mensen nu sowieso veel meer thuis. Dat blijkt nu wel te kunnen terwijl mensen met een chronische aandoening vaak veel gesprekken hebben moeten voeren om dat voor elkaar te krijgen.

 

Dit artikel is gepubliceerd in het contactblad mei 2020 van RPV Den Haag en omstreken. 

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Annemiek

Arbeid en gezondheid loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Ik ben gespecialiseerd in werken met reuma en andere chronische aandoeningen waar vermoeidheid een grote rol speelt. Slim omgaan met vermoeidheid speelt een belangrijke rol.

Via mijn blog geeft ik tips, informatie, schrijf ik columns en deel ik nieuws. Mijn drijfveer is om moeilijke zaken te vertalen naar duidelijk informatie. Dit laatste doe ik ook op verschillende congressen, symposia en andere bijeenkomsten. 

Kun je wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

© 2008 – 2021 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Skip to content