3 geheimen voor het uitvoeren van goede voornemens

3 geheimen voor het uitvoeren van goede voornemens

140102eZineGoede voornemens horen bij het begin van een nieuw jaar zoals oliebollen en vuurwerk bij oudejaarsavond. Het is een traditie en veel mensen doen er aan mee. Vooral sportschoolhouders merken dit goed. Zij zien de abonnementenverkoop in januari stijgen en de eerste twee maanden is het er druk. In maart zet de daling weer in. Ook dit is bijna een traditie.

De goede voornemens zijn vergeten of mensen hebben het al opgegeven. Heb jij ook goede voornemens of plannen gemaakt voor dit jaar? Ontdek 3 geheimen zodat jij je goede voornemens ook daadwerkelijk ten uitvoer brengt.

1. Het meest belangrijke geheim: verlangen. Als je echt iets ten uitvoer wilt brengen of mee aan de slag wilt gaan, is het van belang dat je het heel erg graag wilt. Je kijkt reikhalzend uit naar hoe het zou zijn als je plan of goede voornemen slaagt. Je hart gaat er sneller van kloppen, je wordt er blij van en je krijgt er energie door. Het gaat dieper dan dromen. Die kunnen je wel op weg helpen maar met dromen kun je op de bank blijven zitten zonder iets te hoeven veranderen. Het heeft iets passiefs.

Bij verlangen wil je echt aan de slag ook al weet je nog niet precies hoe. Natuurlijk zie je beren op de weg. Je vraagt je bijvoorbeeld af of het wel te combineren is met je gezondheidsklachten. Als je ergens echt naar verlangt, vind je daar oplossingen of alternatieven voor. Zonder verlangen is je goede voornemen gedoemd tot mislukken.

  • Waar verlang jij echt naar?
  • Wat wil jij anders dit jaar?

2. Geheim 2: de lijstjes. Heb jij een lijst gemaakt met alle plannen en goede voornemens voor 2014? Hoeveel (actie)punten staan daarop?
Maak de lijst niet te lang. Hoe korter hoe beter. Sommige lijstjes zijn zo lang dat de moed bij voorbaat al in je schoenen zinkt. Als je niet uitkijkt raak je al gefrustreerd voordat je überhaupt begonnen bent. Want hoe langer de lijst hoe hoe meer er van jezelf ‘moet’. Bij goede voornemens gaat het vooral over wat je diep van binnen het liefste wilt!

Zet je goede voornemen of actiepunt op papier (of in de pc) alsof je het al hebt bereikt. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb mijn diploma ……’ of ‘Ik schrijf dit jaar het boek “Werken met een chronische aandoening, ja dat kan”. Zie het voor je als stip op de horizon. Daar wil je heen. De weg er naar toe laat je open. Vaak weet je dat nog niet precies. Als je dat namelijk al wel had geweten was je er allang aan begonnen of had je je voornemen al uitgevoerd.

Is het doel (te) groot waardoor je het aan de kant legt? Verdeel het grote doel in kleine stukken. Zo blijft het einddoel overeind, zie je vooruitgang tijdens je weg naar je doel toe en bij elk behaald subdoel stuur je waar nodig bij. Zo blijf je ook nog eens gemotiveerd.

  • Check bij jezelf of de punten die op je lijst staan overeenkomen met je verlangens.
  • Check waar je onzekerheden of angsten liggen bij het uitvoeren van je voornemens.

3. Geheim 3: deel je ideeën en goede voornemens met anderen. Ja, ook met Pietje, Klaasje of Marie die altijd tegen zijn en alleen maar hobbels en bobbels zien. Vraag aan ze hoe die hobbels en bobbels er voor hen uitzien. Wat zien zij waar jij niet aan hebt gedacht?

Zorg er echter wel voor dat je je verder omringt met mensen die je steunen en positief kritisch meedenken. Die niet bij elke tegenslag zeggen ‘zie je wel?’ maar alternatieven aandragen of andere routes aangeven en mogelijkheden blijven zien. Zoek er desnoods (tijdelijk) professionele ondersteuning bij. Topsporters hebben een coach om hen te helpen het beste uit zichzelf te halen, waarom jij dan niet?

  • Met wie ga jij je goede voornemens bespreken?

Ik ben benieuwd naar jouw goede voornemens van dit jaar en de weg er naar toe.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
Linkedin
WhatsApp
Email

2 reacties

  1. Dank voor je mooie artikel.
    Het verlangen in je drijft je voort ,daar geloof ik stellig in !
    Ik had juist het voornemen om van goede voornemens af te zien,
    ik wil continueren waar ik altijd al mee bezig ben geweest:
    het huishouden ,de kleinkinderen en het museumwerk .
    Schilderen ,knutselen ,kinderen en volwassenen vertellen over
    de mooie historie van de Vechtstreek.
    Maar vooral op mijn gezondheid letten,nu ik een dagje ouder ben !
    Een fijn ,mooi jaar toegewenst,
    Joyce

    1. Dag Joyce,

      Zeker, verlangen is de basis voor verandering of om zaken ook daadwerkelijk in gang te zetten. Het juist afzien van goede voornemens kan ook een verlangen zijn:-).
      Ook voor jou alle goeds met veel mooie momenten in 2014.
      Groet,
      Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2008 – 2024 Annemiek de Crom | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene Voorwaarden | Sitemap
Ga naar de inhoud